Ceruzafaragó kiállítás az iskolánkban

Egy 793 darab ceruzafaragóból álló gyűjteménynek adott otthont az Apponyi Albert Általános Iskola a 2023. tavaszán elhunyt Forgács Ferencné, Hilda néni családjának köszönhetően, mielőtt a faragók elkerültek volna a Győr-Sopron vármegyei Lövő településre, egy állandó kiállítás formájában.

Hilda néni a gyöngyösi Berze Nagy János Gimnáziumban büfét vezetett, s gyűjteményének első darabjait tulajdonképpen a gimnazisták miatt vette. A diákok ugyanis néha ezt - azt kölcsön kértek a büfében /ollót, cérnát, tűt, faragót/. Ezért aztán elkezdett beszerezni faragókat is, hogy segíteni tudjon a gyerekeknek. Ahogy telt az idő, s folyamatossá vált a faragók beszerzése, a figurás faragók egyre jobban megtetszettek neki, és elkezdett vásárolni belőlük egyre többet a saját örömére is. Gyűjtőszenvedélyének hamar híre ment a családban, a baráti körben. S onnantól sokan faragóval kedveskedtek a különböző alkalmakkor neki. Ahogy idősödött, már nem volt szüksége nagyobb dolgokra, ezért az Ő ajándéka mindig egy-egy új formájú faragó volt. Családja Hilda néni emlékét őrizve ajánlotta fel a gyűjteményt annak a településnek, ahol nagyon szeretett élni és sokan őt is kedvelték.

Hilda néni tanítványainknak, a Benczik testvéreknek: Zsófinak, Lillának és Daninak a dédnagymamája. Köszönjük a családjuknak, hogy a kiállításnak a részesei lehettünk!