Országos digitális kompetenciamérés 2021/2022.

A 2021/2022 tanévtől teljesen megújul a 6-8-10. évfolyamokon a kompetenciamérések módja és menete.

A mérések ettől a tanévtől kezdve nem papír alapon, hanem számítógépen kerülnek megrendezésre az alábbi ismeretekből: a 6-8. évfolyamokon matematika, szövegértés, természettudományos ismeretekből és ezeken felül a 6. és 8. évfolyamon idegen nyelvből.  A mérési napokon hiányzó diákoknak pótnapon van lehetőségük pótlásra.

Időpontok:

  • 8. évfolyam május 12. 8:00-12:00 – szövegértés-matematika (pótnap: 2022.május 16.)
  • 8. évfolyam május 13. 8:00-12:00 – természettudomány – idegen nyelv (pótnap: május 17.)
  • 6. évfolyam május 26. 8.00-12.00 - szövegértés-matematika (pótnap: 2022. május 30.
  • 6. évfolyam: május 27. 8:00-12:00 – természettudomány – idegen nyelv (pótnap: május 31.)

Segédeszközként a matematika mérések alatt számológép használható (de nem a telefonon), a matematika, szövegértés és természettudományos mérésen az iskola által biztosított jegyzetpapír használható. Az idegen nyelvi mérésen semmilyen segédanyag nem használható.

A digitális mérések lebonyolításához szükséges számítógépes hátteret: számítógép, internetes elérés és fejhallgató az iskola biztosítja.

A mérések tervezett napján az érintett osztályokban nem lesz tanítás. Az adott napokon a mérés 4 tanórányi időt vesz igénybe, ezért a diákok feladataikkal 12 óra körül végeznek és hazamennek.

A kompetenciamérésen a diákok nem saját névvel, hanem egyéni azonosítóval vesznek részt. A mérési azonosítót a tanulók a mérés napján megkapják, ezzel lehet később megnézni az eredményeiket.

A mérések árnyaltabb kiértékeléséhez a szülők Háttérkérdőívet töltenek ki. A kérdőívek kitöltése anonim. Idén a Háttérkérdőív is digitalizált formában jut el a szülőkhöz, az ehhez szükséges belépési adatokat a felmérés előtti hétfőn a tanulókon keresztül juttatjuk el a szülőkhöz.

A diákokat a méréssel kapcsolatban az osztályfőnökeik tájékoztatják, illetve a kollégák a közzé tett mintafeladatok segítségével tanórákon gyakorolják a tanulókkal a megoldást és megismertetik a kitöltési felületet. 

A tanulók otthon egyénileg is gyakorolhatnak a következő linken elérhető feladatokkal:

https://www.tehetsegkapu.hu/feladatbank/feladatlapGyakorlo

További információ:

https://www.oktatas.hu/kozneveles/meresek/digitalis_orszagos_meresek/lebonyolitas/tudnivalok_idei_online_orsz_meresekrol