TE VIDD A KEDVENC KÖNYVEM, S ÉN VISZEM A TIÉD!

KÖNYVCSERE NAP AZ APPONYI SULIBAN

 

Az Apponyi Albert Általános Iskolában ebben a tanévben célul tűztük ki a gyerekek olvasóvá nevelését. Mottóul Kosztolányi Dezső gondolatát választottuk: „Egész életre szóló útravaló az olvasás képessége. Eszköz a tanulásban, az önművelésben, az értékes kikapcsolódásban, de még a kapcsolatteremtésben is. Aki olvas, soha sincs egyedül…”

Az iskolába lépő kis elsősöket szeretnénk elvarázsolni a mesék világával. A tanító néni az első évben, míg saját maguk is meg nem tanulják a betűk összeolvasásának „tudományát”, sokat mesél majd nekik, mert a mesélésnek olyan bensőséges a hangulata, hogy képes megadni a gyerekek számára azt az érzelmi biztonságot, azt a csendes és szeretetteljes légkört, amelyben meg lehet pihenni, el lehet lazulni egy-egy fárasztó nap során.

Az olvasni tudó alsó tagozatos diákjainknak is szeretnénk átadni a könyvek szeretetét. Az olvasás ugyanis az érzelmi intelligencia fejlesztésének legfontosabb eszköze, olyan lelki táplálék, amely életre szóló nyomokat hagyhat a gyerekekben. A történetek kibontakozása során ugyanis egy kisgyerek a belső hangjaira figyel, miközben fantáziájának szabad utat ad, és saját vágyainak megfelelő képzeletbeli képeket alkot. Mindez segíti a félelmei legyőzésében, belső feszültségei feldolgozásában. A könyveket olvasó gyereknek a varázspálcája a saját elméje lesz, és érzelmi gazdagsága segíti majd az élet megpróbáltatásaiban.

A felső tagozatos kiskamasz és serdülő diákjainkat is kalandozásra hívjuk a könyvek világába. Tesszük ezt azért, mert döntő többségük a telefon, tablet és laptop háromszögében éli az életét, és az iskolán kívül eszébe sem jut belelapozni egy könyvbe. Szeretnénk kiaknázni azt a képességüket, hogy szivacsként szívják magukba az információkat, ugyanakkor ki akarjuk csalogatni őket az online világból. Az általuk élt életszakaszban különösen fontos a különböző szerepekbe való belehelyezkedés, a kritikus gondolkodás elsajátítása, az önmaguk másokkal való összehasonlítása és a példaképek keresése. Így szórakoztató kalandregényeket, olvasmányos és izgalmas kisregényeket, önéletrajzokat, a barátságról szóló történeteket, valamint csavaros, rejtélyes vagy akár misztikus sztorikat ajánlunk számukra, mely jól megmozgathatja a fantáziát és a kreativitást.

2022. szeptember 19-én egy új kezdeményezéssel próbálkoztunk: egy könyvcsere nap formájában adtunk lehetőséget a diákoknak arra, hogy bemutathassák egymásnak a kedvenc könyveiket, felkeltve ezzel a társaik érdeklődését. Az olvasás során szerzett élmények egymással történő megosztását követően pedig megteremtettük az alkalmat a könyvek cseréjére is. Így aki a kedvenc könyvét adta, cserébe kapott egy másik kedvenc könyvet is.

Sikeres programunknak köszönhetően számos könyv cserélt gazdát ezen a napon, a mi legnagyobb örömünkre. Minden diákunknak jó olvasást kívánunk!   

                                                                         

A további képeket ide kattintva tekintheti meg!