Itt a farsang, áll a bál…

„Januári vigalom – februári tréfa,

Farsangoljunk gyerekek, kezdődjön a móka!”

 

A farsang eredetét és szokásait kutatva a Sulinet Hírmagazinjában a következő leírásra bukkantunk. „A farsang a tél befejeződésére utal. Ennyiben a téli ünnepkör része, de már előre, a tavaszra utaló mozzanatok is megjelennek benne. A tél és a tavasz küzdelmét szimbolizáló, eredetileg pogány „ünnephez” kötődő szokások Magyarországon már a középkorban meghonosodtak. Egy ősi hiedelem hívta életre a hozzá kapcsolódó zajos mulatságokat. Azt hitték az emberek, hogy a tél utolsó napjaiban, amikor rövidek a nappalok és hosszúak az éjszakák, a Nap elgyengül, és a gonosz szellemek életre kelnek. Vigalommal, jelmezes karneváli felvonulással, boszorkánybábu elégetésével akarták elűzni őket. Így lett a farsang a telet, hideget, sötétséget legyőző örömünnep, mely jóval felszabadultabb a többi ünnepnél.

A farsang ideje vízkereszt napjától (január 6.) hamvazószerdáig tart. Ebben az időszakban több jeles nap is felbukkan.

  • Január 6. Vízkereszt - a karácsonyi tizenketted zárónapja.
  • Január 22. Vince napja - termésjósló nap: "Ha megcsordul Vince, teli lesz a pince".
  • Február 2. Gyertyaszentelő Boldogasszony napja - egyházi ünnep, az emberek azonban időjósló napnak is tartották.
  • Február 3. Balázs-nap - gyertyát és almát szenteltek, s ezeket a gyermekek torokfájásának gyógyítására használták. A balázsolás ma is élő hagyomány.
  • Március 12. Gergely-nap: az iskola téli időszakának befejező napja, amikor a tanulók adományokat gyűjtöttek a tanítónak és az iskolának.”

Az iskolában a hétköznapok rendjével szemben szintén előtérbe kerül ebben az időszakban a játék, a vígság, elkészülnek a jelmezek, s kezdődhet az álarcos felvonulás, a tánc és a kacagás. Az idei farsangon is számos örömteli, vidám pillanat, móka várja a gyerekeket iskolánkban.

Farsangi álarc készítő versennyel, arcfestéssel, smink-és jelmezversennyel, henna „tetováló szalonnal”, farsangi Foci-kupával, tombolával, Just Dance-szel, limbóval és jóízű falatozással készülünk számukra az örömünnep kapcsán.

S kezdődhet a „bál, bál, maszkabál”…

Bejczi Mónika, intézményvezető