A Házirend melléklete

A járványhelyzetben betartandó szabályok

COVID-19 vírus miatt a járványügyi készültség bevezetéséről szóló 283/2020. (VI. 17.) Korm. rendelet alapján a következő egészségügyi eljárások lépnek életbe 2020. szeptember 15-től az Apponyi Albert Általános Iskolában:

 1. A nevelési-oktatási intézményt kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató tanuló látogathatja. Az oktatásban és nevelésben, illetve az intézmény működtetésében csak egészséges és tünetmentes dolgozó vehet részt. 
 2. A tanulók reggeli beléptetési rendje is megváltozik. A diákok a főbejáraton érintésmentes kézfertőtlenítés és a testhőmérséklet mérése után, maszkban, a megfelelő távolságtartással érkezhetnek.
 3. Az intézményen belül jelen rendelkezésnek megfelelően viselendő maszkot a szülőnek kell biztosítania gyermeke számára.
 4. A tanítási órákon, foglalkozásokon a maszk viselése lehetséges, de nem kötelező. 
 5. A közösségi terekben egyszerre csak annyi tanuló tartózkodhat, hogy betartható legyen a 1,5 méteres védőtávolság. 
 6. Amennyiben a védőtávolság nem tartható be a közösségi tereken, úgy a felső tagozatos tanulóknak az ott tartózkodás idején a szájat és orrot eltakaró maszk viselése kötelező, az alsós diákoknak erőteljesen ajánlott. 
 7. Az udvari kint tartózkodást a tanórák közti szünetekben, a védelmi intézkedések betartásának elősegítése érdekében ugyancsak szabályozzuk. Az egyes szünetekben mindig meghatározott tanulócsoport mehet ki a szabad levegőre, az udvar számára kijelölt területére.
 8. A testnevelés órákat az időjárás függvényében szabad téren tartjuk. Az órák során mellőzni kell a szoros testi kontaktust igénylő feladatokat.  Az öltözőkben a tornaórák előtti és utáni öltözésnél csak egy osztály tanulói tartózkodhatnak.
 9. Amennyiben felmerül a COVID-19 fertőzés gyanúja, fontos, hogy a gyermek semmiképpen ne látogassa az iskolát. Ebben az esetben a házi gyermekorvost kell értesíteni, mert ő jogosult a COVID-19 fertőzés gyanújára vonatkozóan nyilatkozni. Amennyiben fennáll a gyanú, az ő kötelessége az NNK által kiadott aktuális eljárásrendnek megfelelően ellátni a beteggel kapcsolatos teendőket.
 10. Amennyiben a tanuló lázas, köhög, hasmenéses tüneteket mutat, a gyermekorvossal kell konzultálni az iskolalátogatásról.
 11. Amennyiben a tanulónál, oktatónál, vagy egyéb dolgozónál a benntartózkodás idejében a fertőzés tünetei észlelhetők, haladéktalanul elkülönítésre kerül szájmaszk kötelező viselése mellett egy erre kijelölt helyiségben Tanuló esetén a szülőt/gondviselőt értesítjük, és kérjük, hogy gyermekét mielőbb vigye haza, illetve felhívjuk a figyelmét arra, hogy feltétlenül keresse meg telefonon a gyermek háziorvosát, majd azt követően az orvos utasításainak alapján járjon el. A beteg tanuló/oktató/dolgozó felügyeletét ellátó személynek kesztyű és maszk használata kötelező, ezt az intézmény biztosítja számára.
 12. Beteg gyermek hiányzását háziorvos igazolja, a hiányzás hosszát betegségtől függően az orvos határozza meg. A tanuló az intézménybe – hasonlóan más megbetegedésekhez – kizárólag orvosi igazolással térhet vissza, melyet az iskola saját hatáskörben nem bírálhat felül.
 13. A tanulói mulasztások szülő által történő igazolásának szabályai a járványhelyzetnek megfelelően megváltoznak: a szülőnek továbbra is egy tanévben legfeljebb három tanítási napra van joga kikérni a gyermekét, de ez is csak előzetes kikérés alapján történhet. Tanulói hiányzás utólagos szülői igazolása nem lehetséges. Az előzetesen engedélyezett távollét alatti tanulmányi elmaradást a tanulónak pótolnia kell.
 1. Az a COVID-19 vírusfertőzésre gyanús tanuló, aki hatósági (NNK) megfigyelés alatt (otthoni karantén) áll, annak a távolmaradása a hatósági felszabadító határozattól függ. Hiányzását az NNK által kiadott felszabadító határozat igazolja, amit az iskolába el kell juttatni. A karantén alatti hiányzás, ezáltal igazolt hiányzásnak minősül.
 2. Háziorvos a preventív céllal otthonmaradt gyermekek (szülői aggodalom, beteg testvér, beteg nagyszülő) hiányzását nem igazolja, hiszen nem beteg.
 3. Az osztálytermekben a nap folyamán a tanulók számára a pumpás szappanos kézmosási lehetőség biztosított, illetve meghatározott tevékenységek (pl. tízórai elfogyasztása) esetén a kézfertőtlenítés kötelező.
 4. A szociális helyiségekben (WC-k, öltözők, ebédlő) kötelező az érintős fertőtlenítő kézmosás.
 5. A kézmosással, kézfertőtlenítéssel kapcsolatos kötelezettséget az aktuális helyeken ügyeletet teljesítő tanár, az osztályfőnök, a napközis és tanulószobás nevelő, illetve a szaktanár köteles felügyelni, ellenőrizni.
 6. Az alsós és a felsős osztálytermekben a tanítási órák között - tekintettel arra, hogy nincs csoportváltás - fertőtlenítő takarításra nem kerül sor, csak a tanítási órák után. Az informatika szaktanteremben és a nyelvi laborban viszont a tanulócsoportok váltása között megtörténik a fertőtlenítés.
 7. A fertőtlenítő takarítás során kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy a kézzel gyakran érintett felületek (a padok, asztalok, székek, az ajtókilincsek, korlátok, villany- és egyéb kapcsolók, informatikai eszközök (billentyűzet, monitor, egér stb.), mosdók csaptelepei, WC lehúzók, stb.) valamint a padló vírusölő hatású szerrel fertőtlenítésére kerüljenek. 
 8. Zárt térben a kórokozók koncentrációjának csökkentése érdekében kiemelt figyelmet fordítunk a folyamatos vagy rendszeres, fokozott intenzitású természetes szellőztetésre, mely vonatkozik minden zárt térre, így a folyosókra, valamint a szociális helyiségekre is.
 9. A helyiségek ablakát időjárás függvényében lehetőség szerint nyitva tartjuk. 
 10. A testnevelés órák közötti szünetekben elvégezzük az öltözők felületfertőtlenítését.
 11. Étkezés előtt és után kiemelt figyelmet kell fordítani a tanulók alapos kézmosására, kézfertőtlenítésére.
 12. Az étkezések során a tanulócsoportok keveredését elkerüljük.
 13. Az ebédlőben a tanulók közti védőtávolságot lehetőség szerint az étkezés során is betartatjuk.
 14. Intézményünkben önkiszolgáló rendszerben történik a tálalás, de az evőeszközök, tányérok, poharak gyermekek általi tapogatását próbáljuk elkerülni.
 15. Felhívjuk az iskola közösségéhez tartozók – szülők, pedagógusok, tanulóink – figyelmét, hogy hiteles forrásokból tájékozódjanak. Az oktatással kapcsolatos híreket a www.kormany.hu és a www.oktatas.hu felületein lehet/kell követni.

Gencsapáti, 2020. szeptember 15.

                                                                                               Gerencsér Beáta

                                                                                               intézményvezető