A soproni Bűvösvölgyben jártunk…

2023. április 12-én 42 felső tagozatos társammal jutalomkiránduláson vettünk részt. Úticélunk Sopron volt, ahol ellátogattunk a Bűvösvölgybe. A Bűvösvölgy médiaértés-oktató központokat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) hozta létre, hogy élményszerű programmal támogassa a médiaértés oktatását, a média tudatos és biztonságos használatát a 9-16 éveseknek. Az országban jelenleg három helyszínen folyik a médiaértés oktatása: Budapesten, Debrecenben és Sopronban.

A soproni épületben modern stúdiókat építettek, melyeknek mindegyike egy-egy médiaterület működését mutatta be Megérkezésünk után a társaságot csoportokra osztották. Interaktív foglalkozásokon vettünk részt, forgószínpad-szerűen.

A filmes foglalkozás során megtapasztalhattuk, hogyan áll össze egy film, és kipróbálhattuk magunkat a legfontosabb szerepkörökben. A legizgalmasabb téma egy autósüldözési jelenet felvétele, megtervezése, a forgatókönyv és a hangeffektek bevágása volt.

A filmkészítés után egy szinkronstúdió munkálataiba pillanthattunk be. A Mézga család és a Frakk című magyar animációs filmek szinkronjait készíthettük el.

Voltak, akik a hangokkal foglalkozó programokon próbálhatták ki magukat. Bűvösvölgy profi hangstúdiójában találkoztak azokkal az eszközökkel, amelyekkel az igazi rádiósok is dolgoznak, majd saját rádióműsort készíthettek.

Lehetőségünk nyílt a híradózással is megismerkedni. „Igazi” stúdióban konferálhattuk fel a híreket, kapcsoltunk „külső helyszínekre”, ahonnét riporter társaink bejelentkezése után a számítógépes játékok használatáról, pozitív és negatív hatásairól készíthettünk riportot az „utca emberével” illetve „szakértőkkel”, profi „e-sportolókkal”, akik a foglalkozásvezetőtől kapott szempontok alapján mondták el tapasztalataikat.

Bűvösvölgyben megismertük a hirdetések befolyásolási módszereit és a kereskedelmi kommunikáció fortélyait. Közösen, csapatmunkában fedeztük fel, hogyan hathatnak ránk a reklámok, amikor magunk is reklámot állítottunk össze kész felvételekből saját kreatív elképzeléseink szerint.

A fentiek mellett az írott média termékeinek elkészítésével is foglalkozhattunk. Több érdekes téma segítségével sajátíthattuk el az újságkészítés rejtelmeit. Képszerkesztő és kiadványszerkesztő programok használatával képriportot alkottunk, főcímlapot szerkeszthettünk. Megismertük, hogy hogyan lesz egy információból újságcikk, hogy mi egy rovatfelelős, egy újságíró, egy főszerkesztő, vagy egy lapkiadó feladata. Saját újságjainkat pedig a végén nyomtatásban is megkaptuk.

Zárásként az online zaklatással kapcsolatos, korosztályhoz kötött foglalkozáson vettünk részt. A kitalált történetek alakítását mi irányítottuk. Döntéseket hozhattunk, melyekkel megértettük az online adatvédelem, az online zaklatás, behálózás jelentését és lehetséges következményeit.

Összességében feledhetetlen alkalom volt, és rengeteget tanulhattunk a médiáról, amit majd az életben is kamatoztathatunk.

Köszönet a soproni Bűvösvölgy Médiaértés- Oktató Központnak, a médiaoktatóknak és tanárainknak, hogy egy ilyen lehetőséget teremtettek nekünk!

Koltai Gréta 8. osztályos tanuló