RENDHAGYÓ történelemóra a Vas Vármegyei Közgyűlés alelnökével

Az Apponyi Albert Általános Iskola 8. osztályos tanulói az 1956-os forradalom- és szabadságharcra különleges módon emlékeztek az idei esztendőben.

Bodorkós Ferenc polgármester úr kérésére ugyanis Dr. Kondora Bálint, a Vas Vármegyei Közgyűlés alelnöke az ünnep alkalmából egy rendhagyó történelem órát tartott a nyolcadikos diákoknak az 1956-ban történt eseményekről, köztük a településünkön, Gencsapátiban történtekről.

Az óra bevezetőjében a szabadsághoz, a szabad emberi élethez kapcsolódó fogalmakat tisztázta az alelnök úr a gyerekekkel, összehasonlítva azokat egy elnyomó, zsarnoki rendszerben működő jellemzőkkel. Ezt követően Sinkovits Imre tolmácsolásában néma csendben hallgatták meg a tanulók Illyés Gyula: Egy mondat a zsarnokságról című versét. A hátborzongató egy mondatos költemény minden szava éreztette számukra, hogy milyen lehetett abban a rendszerben élni. Az óra további részében igazi élményt jelentett a diákoknak a korabeli képekkel, filmekkel, rádiófelvételekkel „bemutatott történelem”, mely közelebb hozta a gyerekekhez a történelmi tényeken és megtörtént eseményeken túl a kor hangulatát, az akkori ifjúság gondolatait, félelmeit, szabadságvágyát.

Az ünnephez kapcsolódva az aulában tanítványaink egy kiállítással is megemlékeztek 1956 hőseiről.