„A zene az kell…”

Május elején, Budapesten járva tanítványainkkal együtt újra megtapasztalhattuk, átélhettük az opera varázsát. Célunk a komolyzene iránti érdeklődés felkeltése és a közönségnevelés volt.

Az Eiffel Műhelyház – Bánffy Miklós termében végzős diákjainkkal tekintettünk meg a Magyar Állami Operaház operaénekesei által bemutatott két darabot. Már maga a helyszín is elnyerte a gyerekek tetszését, akik korosztályuknál fogva otthonosan mozogtak az épületben.

Az Opera Koktél című előadás első darabját, Wolfgang Amadeus Mozart egyfelvonásos színházi paródiáját néma csendben figyelte a fiatal közönség, melynek soraiban iskolánk nyolcadikos tanulói is helyet foglaltak. A színigazgató című előadásból kiderült számunkra, hogy egy direktornak bizony nincs könnyű dolga, ha több énekesnő verseng a primadonnaposztért. A műben a primadonna-jelöltek „versenyt énekeltek” a rangos társulati helyért, miközben igyekeztek minél több gázsit kipréselni a színigazgatóból, aki természetesen anyagi gondokkal küzdött. Nagyon nagy élmény volt számunkra azt hallani, ahogy a vetélytársak egy-egy bravúráriában megmutatták, milyen hangi virtuozitással rendelkeznek, amikor igyekeztek „leénekelni” riválisukat. Az előadást a modern technika alkalmazásával hozták még közelebb a Z generációs diákokhoz, akik körében nagy sikert aratott a zenés paródia.

A második általunk megtekintett darab A telefon, avagy A szerelmi háromszög címet viselő egyfelvonásos vígopera volt, melynek szövegét és zenéjét is Gian Carlo Menotti írta. A darabban egy fiú végig szerelmet akart vallani egy lánynak, csakhogy a lánynál ott volt a telefon, ami folyton csörgött, s ezért fel kellett vennie. A mára valóban aktuálissá vált problémát egy hetvenötéves bájos operán keresztül mutatták be a gyerekeknek, akik nagy tapssal fejezték ki tetszésüket. A netgenerációs, okostelefonos diákjaink teljesen tudtak azonosulni a vígopera főszereplőivel, hiszen folyamatosan „online vannak”, a telefonjukat bekapcsolva tartják, mert nélküle talán elveszettnek éreznék magukat, kimaradnánk valamiből. Számukra ott vannak az e-mailek, az sms-ek, a Facebook-üzenetek, a chat, a FaceTime hívások, s pörög a világ.

A gyerekekhez témában közel álló daraboknak köszönhetően a tanítványainkat is megérintette az opera műfaja, s ezzel úgy érezzük, máris nyertünk. Lehetőséget kínáltunk, s megmutattuk, hogy számukra is befogadható komolyzene is létezik. Ezt azért éreztük különösen fontosnak, mert a zenéhez életünk során mindig fordulhatunk, a zenével csakis többek lehetünk.

Bejczi Mónika intézményvezető